Help! Mijn hond springt op de bank!

Help! mijn hond springt op de bank!

Als jouw hond op de bank mag dan is dat helemaal prima en hoef je voor dit onderwerp niet verder te lezen maar wil je juist jouw bank vrij houden voor jou, je partner en andere mensen maar denkt de hond hier anders over? Lees dan gauw verder!

Er zijn allerlei opvattingen over of je hond nu wel of niet op de bank mag! Aller eerst wil ik starten met de opvatting dat je hond niet op de bank mag want dan denkt hij dat hij een gelijke rang of ranghoger is. Dit is een misvatting uit de vroegere hondentraining. Hierover in een andere blog later meer.

 

Een hond die graag op de bank klimt wil dit helemaal niet perse om jou te domineren. Hij wil waarschijnlijk gewoon ook op de heerlijke plek liggen en het liefste bij jou zijn! Het is dus aan jou als eigenaar om te bepalen waar jouw grenzen liggen. Wil je gewoon je bank schoon of vrij houden is de regel: 'Hond niet op de bank' helemaal gegrond. Het is tenslotte jouw huis. Maar hoe zorg je er nu voor dat hij werkelijk van de bank af blijft?

Tip 1: Zorg dat hij niet van de verboden vrucht proeft!

Als je hond niet weet hoe lekker de bank is, zal hij er ook nog niet al te veel moeite voor doen om er op te komen. Dit geldt overigens niet voor alle honden! Sommigen zijn zo snel dat je niet voorkomen kan dat zij leren hoe lekker die bank ligt.

 


Tip 2: Management is je vriend!

Omdat tip 1 lang niet bij alle honden werkt kun je ook proactief er voor zorgen dat je hond er niet op kan springen. Wanneer je het huis verlaat, of wanneer je niet in de buurt van je hond bent, kan het helpen om hem voor een korte periode in een bench, bijkeuken of hal te doen. Zo kan hij niet proberen om op de bank en andere meubelstukken te springen.

 

Daarnaast kan je voorwerpen op de bank leggen. Wanneer je bijvoorbeeld een wasmand of andere grote voorwerpen op je bank legt, zal je hond het niet comfortabel vinden om zich juist op die plek te nestelen.

Tip 3: Leer hem waar hij WEL mag liggen!

Probeer bij een foutje hem niet af te straffen en te focussen op wat hij niet mag maar laat je hond zien waar hij wel mag liggen! Zorg dat je hond een eigen plekje heeft in de buurt van de bank en leer hem dat hij hier wel mag liggen. Hiermee bied je hem een andere mogelijkheid en beloon hem dan ook met wat lekkers of aandacht als hij op die plek gaat liggen.

 

Wil hij niet op deze plek liggen probeer dan te achterhalen waarom hij daar niet wilt liggen? Misschien ligt deze plek te ver bij jullie vandaan, ligt hij op de tocht of is er een geluid van de kachel enzovoorts. Ga dan op zoek naar een plekje waar hij wel comfortabel kan liggen.

 

Als je hond toch een keer op de bank is gesprongen haal hem er dan rustig af of, liever nog, roep hem gewoon bij je met een 'hier' commando en wijs hem naar zijn plaats. Belangrijk hierbij is dat je dit op een vriendelijke manier doet met een neutrale stem. Beloon hem als hij op zijn plek ligt met iets lekkers of een speeltje. Blijf dit consequent doen en de hond zal vanzelf leren dat de bank een no-go is en dat hij op zijn eigen plekje wel lekker mag liggen.

Priveles hondenschool nunspeet

Extra hulp nodig?!

Heb je een hond die bij jou de bank eigen heeft gemaakt en lukt het je maar niet om dit af te leren? Neem dan contact op via n.franken@dogsblog.nl en dan kunnen we met privélessen aan de slag om je hond te leren waar hij wel mag liggen en wat je zelf als eigenaar kan doen om het liggen op de bank af te leren.

 

Lees hier meer over privélessen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0