Trainingsoefening: POS geluidje

Het POS geluidje is een handige tool voor honden die buiten snel afgeleid zijn en moeite hebben met focussen op hun baasje als er concurrerende prikkels zijn. Met dit geluidje kan je er voor zorgen dat hij weer zijn aandacht even bij jou heeft zodat jij hem kan uitleggen wat hij moet doen. Het POS-geluidje is dus geen commando maar een manier om je hond af te leiden van iets wat hem bezig houdt.

 

Het POS geluidje (positief onderbrekingssignaal) is een geluidje die er voor zorgt dat de hond direct aandacht voor jou heeft. Onbewust zijn er al situaties die er voor zorgen dat je hond reageert, denk maar eens aan het openen van de kast waar zijn brokken staan. Als hij die hoort komt hij meteen aangerend.

 

Dit is voor het POS geluidje het zelfde, mits je hem goed aanleert. Dit geluidje mag je zelf kiezen, het kan een klak met je tong zijn of een fluitje, als het maar kort en makkelijk is. Handen klappen kan ook.

 

De bedoeling is dat je een afspraak maakt met je hond en die is als volgt: Altijd als jij dit geluidje hoort en je kijkt naar mij krijg je iets lekkers! Vooral in de aanleerfase is dit erg belangrijk want zo krijgt het geluidje een hogere waarde.

 

Je leert je hond dit als volgt aan:

  • Je kiest een geluidje.
  • Bij het maken van dit geluid zal je hond hoogstwaarschijnlijk kijken en heb je dus contact, zodra hij kijkt geef je hem iets lekkers. Je mag ook een stembeloning erbij geven maar dit hoeft niet.
  • Probeer dit een paar keer te herhalen en te belonen en het geluidje vervolgens niet meer ergens anders voor te gebruiken.
  • Neem jezelf een week lang voor 3 keer per dag 5x het POS geluidje te geven en te belonen dus: Geluidje, je hond maakt contact en jij geeft lekkers. Dit herhaal je dan een paar keer.
  • Na een aantal keer zul je merken dat je hond je niet meer aankijkt van: Wat hoor ik nou? Maar meer zo van: he! Nu komt er iets lekkers/leuks!

 

Als je dit hebt bereikt kun je het POS geluidje in allerlei situaties inzetten, bijvoorbeeld als je hond boven een dood konijn staat die hij heerlijk vind ruiken, als je even aandacht van je hond wil voor je de weg oversteekt of als je hond heel druk is met iets en je wilt aandacht van hem voor je hem een ander commando geeft.

 

Heel veel succes met deze trainingstip!

Reactie schrijven

Commentaren: 0