Dag 24: Flyball

Is je hond gek op tennisballen? Werkt hij of zij graag voor je? En vind jij het leuk om samen met je hond een teamsport te doen? Dan is flyball echt iets voor jullie!

Je kunt flyball vergelijken met een estafette, maar dan met honden.

Flyball is de enigste teamsport in de hondenwereld. Een flyballteam bestaat uit zes baasjes en honden, een coach en een ballenlader, die tijdens de race de ballen in het apparaat steekt. Daarmee bestaat een flyballteam dus uit 8 personen en 6 honden.

De hond wordt geleerd om zo snel mogelijk via de 4 hindernissen naar het apparaat te gaan, het apparaat te bedienen zodat de bal te voorschijn komt en daarna weer terug via de hindernissen naar de baas terug te rennen. Hoewel het een teamsport is worden de honden meestal individueel getraind.


Bij de Nederlandse wedstrijden mag je alleen maar 2 honden van het zelfde ras inzetten in een team. Flyball is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1970 vond Herbert Wagner daar deze vorm van hondensport uit en in 1985 werd de North American Flyball Association (NAFA) opgericht. Flyball werd in 1990 in Nederland geïntroduceerd door Otto Steijn.

Flyball is een heel actieve sport die uitermate geschikt is voor honden die ballengek zijn en gezond zijn. Het is een intensieve sport dus voor een hond met lichaamsproblemen is de sport af te raden.

 

Echter kunnen wel alle soorten en rassen mee doen aan Flyball en kan je hond dit ook op oudere leeftijd prima volhouden, mits hij vitaal genoeg is!

 

Voor teckels is Flyball minder geschikt want het is te belastend voor de rug!


Tijdens de wedstrijden kan er op twee verschillende manieren worden gespeeld:

  • Speedtrials: Je loopt wel tegen een ander team, maar het is de bedoeling dat je een zo snel mogelijke tijd neerzet. Loop je in jouw divisie de beste tijd? Dan ben je de winnaar.
  • Round Robin: Bij round robin loop je, zoals altijd, weer tegen een ander team, maar nu is het de bedoeling dat je van je tegenstander wint. Voor elke gewonnen race ontvang je twee punten. Heb je aan het einde van alle startende teams de meeste punten? Dan ben je de winnaar.

Je kunt je hond Flyball het beste bij een hondenschool leren. Het beste is door het zoveel mogelijk te herhalen. Vooral het goed draaien op het apparaat vergt veel oefening. Met een goede draai zorg je ervoor dat de hond zich goed kan afzetten om zo nog sneller terug te komen.

 

Je kan thuis al wel starten met een ballenschietapparaat en je hond leren deze zelf te bedienden en de ballen naar jou terug te brengen. Een voorbeeld van zo'n speeltje is de Ifetch.


Het belangrijkste wat je hond moet leren is als hij de bal gevangen heeft dat hij zo snel mogelijk weer naar de startplaats, dus jou, terug komt! Je kan daarbij dus helemaal uit je dak gaan, zodat je hond je zo leuk vindt dat hij weer heel snel bij je terug wil zijn. Je kan hem ook een tweede 'target' leren die je hond nog leuker vindt dan de tennisbal, waardoor hij wel heel snel bij je terugkomt.

De Challenge van vandaag is: Gooi eens een balletje met je hond en kijk of hij zo snel mogelijk deze terug komt brengen.

 

Gaat dit nog niet zo snel probeer dan te kijken of je hem nog sneller naar je terug kan laten komen door hem uitbundig te belonen met iets wat hij nog leuker, of lekkerder vind dan de bal!


Reactie schrijven

Commentaren: 0