Dag 21: Hondenschool

Waarom zou je met je hond naar een hondenschool gaan? Omdat het leerzaam en vooral ook leuk is! Veel mensen vinden het alleen niet nodig want hun hond dingen leren kunnen ze prima zelf. Echter leert je hond bij een hondenschool zoveel verschillende soorten honden kennen dat dit het in de buitenwereld alleen maar makkelijker maakt!

Bij de hondenschool ontmoet jouw hond veel verschillende soorten honden, allerlei formaten, kleuren en uitvoeringen en kan jouw pup dus alvast kennis maken met een diversiteit aan rassen en formaten. Dat is fijn, want zo leert jouw pup dat er heel veel verschillende wezens zijn die ze onderweg tegen kunnen komen en dat dit dus allemaal oké is. Bovendien hebben honden net als mensen een persoonlijke zone en de ene hond is de andere niet en die leer jij en jouw hond (her)kennen bij de hondenschool. 


Daarnaast is het ook als eigenaar, hoeveel honden je ook hebt gehad, erg fijn! Je leert van iedere hond weer nieuwe dingen en een goede hondenschool helpt je daarbij. Als je meerdere honden hebt gehad ben je namelijk niet perse een echte hondenkenner maar vooral een Loebas of Rambo kenner! Je kent/kende je EIGEN hond door en door maar een nieuwe hond is weer heel anders. Een goede hondenschool biedt daarom dus een interessante 'basiscursus' waarbij ook de 'ervaren' hondeneigenaren wordt uitgedaagd en nieuwe informatie krijgt!

Daarnaast is het bij hondenscholen ook leuk om aan nieuwe sporten of trainingstechnieken te snuffelen. Heb je altijd met vlag en wimpel gehoorzaamheid gedaan en heb je nu een hond die dat moeilijker vind, dan kun je ook via de hondenschool erg makkelijk aan een andere tak van sport snuffelen! Een goede hondenschool biedt jou die mogelijkheid en zal hier ook een advies over geven.


Naast al deze voordelen biedt een goede hondenschool positieve trainingsmethodes die jou en jouw hond niet in risicovolle, pijnlijke of gevaarlijke situaties brengt. Ook kan een hondenschool een eerste helpende hand bieden bij (kleine) gedragsproblemen.

 

Onthoudt echter dat je instructeur geen gedragstherapeut is dus bij kleine problemen zoals niet in de bench willen of trekken aan de lijn kan hij of zij vaak goede passende oplossingen bieden maar is het probleem complexer, zoals verlatingsangst of uitvallen naar andere honden, verwijst een goede instructeur altijd door naar een ervaren hondengedragstherapeut! Een instructeur is namelijk opgeleid om zijn cursisten iets te leren en een therapeut is gespecialiseerd in (gestoord) gedrag en hoe hier mee om te gaan.

Waar vind je dan een goede hondenschool? Dit is vaak nogal persoonlijk! Zoek een hondenschool waar jij een goed gevoel bij krijgt.

 

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een Martin Gaus Hondenschool, waar je zeker weet dat de instructeurs een gedegen diploma hebben en regelmatig bijscholing krijgen, de hondenschool onder kwaliteitscontrole staat bij de Martin Gaus Academie en waar veel kennisuitwisseling plaats vind.

 

De Martin Gaus Hondenscholen trainen positief dus zonder correcties en trainen volgens de principes van de clickertraining. Ze zitten door heel Nederland dus er is er altijd eentje bij jou in de buurt!

 


Daarnaast kun je ook kijken bij een lokale hondenschool. Er zit bijna in elke plaats wel een hondenschool. Hierbij kun je tijdens je orientatie op een aantal zaken letten:

 • De trainings-/lesmethode
 • De klik met de instructeurs
 • Eerste beeld bij binnenkomst (kopje koffie, gezellig, warm onthaal ect.)
 • Samenstelling van de groepen, hoe worden de honden gplaceerd, zetten ze 2 drukke honden naast elkaar of juist uit elkaar enzovoorts.
 • Omgang met de cursisten, worden deze veel beloond voor wat zij goed doen of wordt er continu gezegd wat er fout gaat?
 • Cursusaanbod
 • Ervaringen van anderen
 • Prijs van de cursussen, zegt niks over de kwaliteit maar wel belangrijk voor jou als klant.

 

De trainins- en lesmethode zegt heel veel over de hondenschool. Er zijn namelijk verschillende manieren om een hond iets te leren.

 • Bij een hondenschool waar positief wordt getraind, belonen ze vaak met voer en spel voor het gewenste gedrag van de hond. Er wordt bij deze scholen niet gecorrigeerd, dus ook niet met een “nee, foei of euh euh”. Wetenschappelijk gezien is dit de meest effectieve manier van leren, mits je dit goed uitvoert, een goede hondenschool legt je hier alles over uit.
 • Bij een hondenschool waar met correcties wordt gewerkt wordt er gestraft voor ongewenst gedrag van de hond. (Een ruk aan de lijn en een “nee of foei” is dus ook een correctiemiddel. Omdat we vaak alleen de lijflijke straffen met slipketting of prikbanden in ons hoofd hebben als het om corrigeren gaat, staat men daar niet zo snel bij stil.)
 • En er zijn hondenscholen die, zoals we dat in hondenland noemen, cross over trainen. Dat wil zeggen dat er met correcties wordt gewerkt en dat de hond daarna wordt beloond voor gewenst gedrag.

 

De challenge van vandaag is: Verdiep je eens in een hondenschool bij jou in de buurt en kijk eens of je misschien toch wilt aansluiten bij deze hondenschool. Zit je al bij een hondenschool, kijk dan of er nog meer leuke cursussen zijn die je met je hond wilt doen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0