Dag 19: Hitteplan

Nu de zomer echt is aangebroken schuiven we alle actieve onderwerpen even op, en maken we een hitteplan! Het is belangrijk dat je je hond beschermt tegen de warmte. Dit houdt onder andere in dat je s' ochtends wat vroeger je hond uitlaat voor de warmte en s' avonds wat later en overdag probeert je hond zoveel mogelijk rust en verkoeling te bieden.

Verkoeling kun je op diverse manieren bieden. Je kunt bijvoorbeeld een zwembadje in je tuin zetten, je hond zo nu en dan afspuiten met lekker koel water (lees: GEEN IJSKOUD) en zorgen dat hij op droogt in de schaduw. Er zijn ook allerlei handige producten te koop die verkoeling bieden zoals een koelmat, koelbandje en koeltuigje.

Je kan deze bij veel webshops kopen maar het is belangrijk dat je GOED de gebruiksaanwijzing leest! Bij de Chill Out die je op de foto hier ziet hoef je de band enkel in koel kraanwater te leggen en om te doen. Dus niet in ijswater of bewaren in de koelkast. Controleer ook regelmatig of je hond geen last heeft van de band want hij kan deze niet zelf af doen. Draag deze dus voor enkel een korte duur en haal hem er dan weer even af.

 

Je kunt deze band het beste even omdoen na een inspanning, dus als je toch overdag even je hond hebt uitgelaten en je ziet hem veel hijgen. Stopt het hijgen doe hem dan weer af. Als je hem langdurig omhoud kan er zelfs bevriezing plaats vinden dat vergelijkbaar is met een brandwond!


Een beter alternatief die je wel de hele dag kan aanbieden is een coolingmat! Hier kan je hond zelf kiezen of hij wel of niet hierop wil liggen. Laat je hond even kennis maken met de mat door hem er over heen te laten lopen of er even op te laten zitten. Vind hij de mat te hard kun je hem altijd nog even op wat zachts, een kleedje bijvoorbeeld, leggen. Plaats deze mat ook in de schaduw of lekker binnen.

Heb je een hond die ondanks die hitte toch continu smeekt om spelletjes te spelen dan kun je ook speelgoed kopen dat verkoelend is. Zo zijn er speciale waterspeeltjes die water opnemen en zo tijdens het spelen toch wat verkoeling krijgen.

 

Als je googled op Cooling Toys vind je talloze speeltjes die geschikt zijn voor water. Echter kun je makkelijk ook zelf cooling toys maken. Hierover morgen meer.

 

Buiten verkoeling en rust is het belangrijk dat je hond goed blijft eten en drinken! Houdt je dier met deze tempaturen dus lekker binnen of op een koel plekje! Ga vooral niet met ze fietsen of wandelen want bij 22 graden is het asvalt al gauw 50 graden! Bij deze temperaturen kunnen de voetbedjes van je hond gewoon verbranden. Houdt ook nooit je hond met dit weer in de auto! Temperaturen lopen razendsnel op en zelfs met 18 graden en een zonnetje kan je hond stikken van de warmte in de auto.

 

Wees met dit weer dus slim en gebruik je verstand. Let goed op je hond maar vergeet vooral ook niet te genieten van het mooi weer!


Reactie schrijven

Commentaren: 0