Dag 18: Agility

Laten we deze week eens actief beginnen met een van de bekendste hondensporten in Nederland! Behendigheid, of ook wel Agility genoemd!

De behendigheidsport (of agility) vindt zijn oorsprong in Engeland. Al snel waaide dit over naar andere landen en is het inmiddels de grootste hondensport van Nederland. Bij behendigheid is het de bedoeling dat de hond op aanwijzing van zijn geleider een vooraf vastgesteld parcours met verschillende hindernissen aflegt. De hond die dit parcours het snelst en met de minste fouten aflegt is de winnaar.

Behendigheid is een enorm leuke tak van hondensport, waarbij het samenspel tussen hond en baas voorop staat. Verder vraagt deze sport discipline, uithoudingsvermogen en durf van hond en baas.

 

Het parcours bestaat uit de volgende hindernissen:

  • Hoogtesprongen
  • Bandsprong
  • Breedtesprong
  • Slalom
  • Tunnels
  • Raakvlaktoestellen:  de Wip,
    de Kattenloop en de Schutting

 

Zowel de hond als de handler moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind.


A;s je wilt beginnen met behendigheid kun je dit het beste doen via een hondenschool die dit aanbiedt. Morgen gaan we verder in op hondenscholen en hoe je die vindt. Bij de beginnerstraining worden eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna volgen cursussen voor gevorderden om de technieken verder te verfijnen, meestal meer gericht op de handler dan op de hond!

Bij Behendigheid is de gezondheid van de hond en dus ook de veiligheid op het veld en de toestellen het belangrijkst. Agility op topniveau kan zeker vergeleken worden met bijvoorbeeld atletiek op topniveau met vergelijkbare belasting. Maar zelfs als agility alleen recreatief wordt beoefend moeten er door de hondeneigenaar bepaalde regels in acht worden genomen om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.


Het nemen van de toestellen vergt veel van de hond, met name de schutting en de paaltjes zijn belastende toestellen.

 

Tijd en geduld en in het bijzonder plezier de belangrijkste ingrediënten - net als bij veel andere hondensporten- om het beste resultaat te krijgen. Voorwaarde voor succes is plezier in de sport en er is niets mooier dan een geweldig team te zien genieten van hun samenwerking.

Naast een zeer groot aantal recreatieve beoefenaars van deze tak van hondensport zijn er ook veel wedstrijdlopers, in Nederland op dit moment zo'n 3000. Ieder weekend in de maanden april t/m september worden er landelijke en regionale wedstrijden georganiseerd die steeds zo’n 100 tot  300 deelnemers trekken. Er zijn competities waar kan worden gescoord voor promotiepunten in diverse klassen. In de hoogste klasse wordt gestreden om de felbegeerde uitverkiezing voor het Wereld-kampioenschap en niet te vergeten de Nederlands Kampioenstitel.


De challenge van vandaag is als volgt: Zoek een 'hindernis' in jou omgeving zoals misschien een buitentafel of een hekwerkje en leer je hond hier over heen te springen of op te springen. Doe je al behendigheid dan is een parcours vandaag jou uitdaging!