Dag 16: Paardrijden met je hond

Omdat paardrijden een van mijn persoonlijke passies is kan ik het niet laten om ook in de Challenge hier een blog over te schrijven. Daarom vandaag een blog over paardrijden met je hond erbij! Super leuk voor de paardenliefhebbers onder ons!

Het is een veel voorkomend verschijnsel dat paardenmensen vaak ook hondenmensen zijn. Hoe vaak zie je op wedstrijden en evenementen wel niet dat men hun hond mee nemen. Er is ook een grote groep mensen die gaan buiten rijden en hun hond vrolijk mee loopt terwijl zij op hun paard aan het rijden zijn. Fantastisch toch? Samen genieten!

Maar voordat je zover bent moet je dit wel met je hond en paard trainen! Je hond moet ook als je op het paard zit ten alle tijden naar je luisteren. Zeker als je op pad wilt en veilig thuis wilt komen.  

 

Als eerste is het belangrijk dat je hond en paard aan elkaar gewend zijn. Het paard moet niet schrikken van de hond en de hond moet het paard niet op willen jagen of er bang voor zijn.


Pas als ze elkaar vertrouwen kun je starten met trainen en wil in een aantal stappen:

- Samen leren wandelen; Oefen dit naast je paard en leer je hond een positie aan naast het paard. Dit doe je het zelfde als dat je hem geleerd hebt naast jou te lopen. 

- Samen oefeningen doen in de bak; Dit hoort ook bij het deel gehoorzaamheid en gewenning aan elkaar. Geef beide dieren een opdracht; Je paard bijvoorbeeld laat je draven door de bak terwijl je je hond een bal laat ophalen. 

- Bevestig de basiscommando's; Je hond moet liggen, blijven, in positie lopen op commando en dit moet er goed in zitten! Je kan je hond namelijk niet de hele rit aan de riem vast houden te paard.

- Leer hem buitenritcommando's; Leer hem speciale commando's die het voor jou tijdens je buitenrit makkelijk kunnen maken bijvoorbeeld een 'voor' over 'achter' of 'naast' als positie waar de hond moet lopen. Een andere is misschien om hem te leren ergens op te klimmen op commando. Dan hoef jij niet van je paard af om bij zijn riem o.i.d. te kunnen. Je kunt ze zelfs leren hekken op te doen voor je! Dat maakt je rit nog makkelijker!

- Vanaf het paard de commando's bevestigen; Als je hond deze commando's kent bevestig ze dan te paard! Ook dan moet hij ze kennen en de kans is groot dat als je op je paard zit dat hij ze dan even weer opnieuw moet leren begrijpen. 

- Als alles thuis perfect gaat oefen dit dan in een veilige buitenomgeving opnieuw; Leren is immers plaatsgebonden! Hoe vaker je dingen oefent hoe normaler ze worden en uiteindelijk kun jij je hond gewoon lekker onbezorgd meenemen naar buiten! 

Als tools is het handig om een jachtlijn van ongeveer 2 meter met een dubbele stop te hebben! Deze kan je vanaf je paard om het hoofd van je hond 'lassoën' en makkelijk er weer af halen. De stop zorgt ervoor dat de riem niet strak trek om de nek en zo niet inwerkt als een slipketting. 


De challenge van vandaag is:

Voor de paardenmensen: Kijk eens of je jou hond kunt socialiseren met je paard en of je al een stap kan maken om ze samen in de bak diverse opdrachten te geven.

Voor de niet paardenmensen: Oefen het loslopen in het bos eens met je hond als je dit nog niet zo vaak doet. Wandel je al veel met je hond in het bos probeer hem dan eens op afstand wat commando's als 'lig' en 'wacht' te geven.