Dag 15: EHBO Training

Soms wil je gewoon even je eigen hond onderzoeken. Omdat je het idee hebt dat hij ergens last van heeft of gewoon ter controle voor jezelf of voor bij de dierenarts. Het is dan handig dat je hond deze handelingen al kent en daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Handelingen die je wilt kunnen doen om je hond zelf te controleren zijn:

  • Zijn ogen en oogleden bekijken
  • In zijn oren kunnen kijken
  • Zijn pootjes en voetbedden controleren
  • Zijn tanden bekijken (wangen naar achteren trekken)
  • In zijn bek kijken (mond open)
  • En voor sommigen zelfs de hartslag opnemen door de slagader in zijn dij te voelen 

Deze handelingen kun je stap voor stap je hond aanleren door de simpelweg tussen de dagelijkse bezigheden een te doen bij je hond. Als je aait kun je je handen rustig langs zijn oren laten glijden en even over zijn oogleden strijken.

 

Beloon je hond ALTIJD als hij rustig blijft en dus gewenst gedrag vertoond. Ze moeten dit echt leren! Houdt bij deze handelingen ook altijd de stresssignalen in de gaten. Als hij veel gaapt, tongelt, knippert of wegkijkt ect. las dan een pauze in en maak je handelingen kleiner de volgende sessie. 


Daarnaast is het fijn voor je hond dat hij het snuitverband kent. Dit is een verband waarmee je zijn bek kan fixeren zodat hij je niet kan bijten. Nu denk je, dit heb ik niet nodig mijn hond bijt nooit maar als je hond pijn heeft door een aanrijding dan is ook hij onvoorspelbaar. Het is dan veilig om zijn bek te fixeren en als hij dit kent zal hij dit ook dan minder eng vinden. 

Van een bandje of touwtje  maakt je  een lus met enkelvoudige knoop. Je schuift de lus om de bek van het dier, met de knoop onder de kin en trekt de lus aan. De uiteinden van het bandje knoop je vervolgens achter de oren vast. Doe dit niet bij benauwde honden!! Oefen dit een paar keer met je hond en als hij dit netjes accepteert beloon je hem uitbundig!

Bovendien is het ook fijn dat je zelf een paar keer hebt geoefend want dan kun je snel handelen  als je ooit in een nare situatie komt. 


De challenge van vandaag is: Loop je hond eens helemaal na, zijn ogen, oren, tanden ect. Doe je dit normaal gesproken nooit? Beloon hem dan uitbunding na iedere handeling en wees voorzichtig. Doe je dit regelmatig, beloon hem dan na alle handelingen. Het lijkt me duidelijk dat je dit enkel bij je eigen hond doet die je vertrouwd!

Puppy's checken

Bij puppy’s is het aan te raden zo jong mogelijk te beginnen met de verzorgende handelingen. Jong geleerd is immers oud gedaan! Doe dit wel enkel met positieve beloningen en zet niks onder druk want dan zullen ze het alleen maar spannender gaan vinden.


Reactie schrijven

Commentaren: 0