Dag 13: DoggyDating

Ben je het zat om altijd maar alleen een uur lang te wandelen? Wil je juist tijdens het uitlaten nieuwe mensen en honden leren kennen? Dat kan! Tegenwoordig kun je doen aan DoggyDating!

Via de DoggyDating app kun je DoggyDates (hondenwandelingen) vinden waar je je voor aan kunt melden. Doordat de honden vanaf het begin van de wandeling samen zijn ontstaat er snel een roedel. Ideaal voor het socialiseren van honden en ook voor de baasjes is het veel gezelliger om samen op te lopen.

 

Bovendien is er toch bijna niks leukers dan jou hond in een heerlijk spel verwikkeld te zien met een ander hondenmaatje? Terwijl hun zich heerlijk vermaken kun jij rustig genieten van de komische capriolen die ze uithalen en gezellig even bijkletsen met de eigenaar van de andere hond. Klinkt fantastisch toch?

 

Als het een vriendschappelijk spel is bij de honden dan is dat ook fantastisch! Maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om er voor te waken dat een spel niet veranderd in een machtsvertoon. 

- Spelen gebeurt altijd gelijkmatig!
Als een hond continu wordt opgejaagd of neergelegd is het geen spel meer. Onderbreek het dit dan en haal de honden uit elkaar. Goed spel heeft altijd rolwisseling!

- Aan de riem wordt niet gespeeld!
Honden aan de riem kunnen veel moeilijker hun taal spreken en het risico op uitvallen vergroot enorm aan de riem. Wil je je hond met een andere hond laten spelen? Dan riem er af!

- Grote, sterke honden doen zachtjes met kleine honden!

Dit wordt ook wel handicapping genoemd. Een grote sterke hond past zijn spel aan dat een kleine teckel hem ook kan bijhouden. Vergelijk dit dat jij je kleine neefje laat winnen bij een potje voetbal. Dan blijft het voor beide leuk!

- Een spelboog, zie afbeelding hiernaast, is uitnodiging tot spel!


Als laatste bevat een goed spelletje ook kalmerende signalen en reageert de ander daar positief op! Eigenlijk is dat het zelfde als dat wij met elkaar aan het stoeien zijn of een spelletje spelen en je doet de ander per ongeluk een beetje zeer. Dit is onvermijdelijk in een stoeipartij maar het is wel netjes om even sorry te zeggen. Dit doen honden ook met hun kalmerende signalen.

 

Een derde hond die niet in het spel mee doet kan dit ook doen door bijvoorbeeld door het spel heen lopen, het spel stopt hier dan mee waardoor de twee druktemakers even kunnen kalmeren. Vaak doet de derde hond dit als ze vind dat het spel te ruig wordt.

De challenge van vandaag is: Kijk eens of er bij jou in de buurt een DoggyDate is en ga met je hond mee daten! Heel veel plezier!!

Puppy's en spelen

Voor puppy's is spel een heel wezenlijk onderdeel van zijn ontwikkeling van gedrag! Het is oefenen het van de motoriek en het oefenen van de sociale vaardigheden!

 

Laat puppy's dus gerust lekker spelen maar houdt in je achterhoofd dat zij snel moe zijn en let op dat het dus echt spel blijft en je niet onbewust jou pup of de andere pup angstig maakt voor de ander.

 

Merk je dat je pup het wel spannend vind doordat hij bijvoorbeeld achteruit stapt of weg wilt komen uit het spel, houdt dan de andere hond even bij hem vandaan en kijk of het daarna beter gaat. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0