Dag 12: Jachttraining

Alle honden kunnen ontzettend plezier beleven aan jagen en apporteren. Vaak is het haast verbluffend om te zien tot welke prestaties een goed getrainde jachthond in staat is en is gewoon erg leuk om je hond te trainen voor jachthondenwerk.

Jachttraining is het samenwerken van baas en hond, waarbij op een rustige maar gepassioneerde manier “wild” of dummy's worden gezocht en opgehaald door de hond waarbij de hond dit op een voorgeschreven manier aanbiedt aan de voorjager.

 

Honden, afhankelijk van het precieze fokdoel, vinden het prachtig om wild op te sporen, aan te wijzen, te volgen, op te jagen of te apporteren. Jachttraining is niet alleen leuk om te doen, wat eigenlijk nog belangrijker is dat hierdoor de werkeigenschappen van je hond worden benut en gestimuleerd.

Je kunt op veel plaatsen terecht als je met je hond wilt trainen voor jachthondenwerk. Vooral de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, maar ook sommige rasverenigingen en verschillende kynologenclubs bieden trainingen aan. Daarnaast zijn er op dit terrein talloze particuliere hondenscholen en individueel werkende instructeurs actief.

 

Inzicht en inschatting van de voorjager en hond spelen hier een belangrijke rol om tot een succes te komen. 


Als je flink hebt getraind, dan kan je hond examen doen of meedoen aan wedstrijden. De Commissie Jachthonden van de Raad van Beheer (ondergebracht bij ORWEJA) zorgt ervoor dat alles rondom de veldwedstrijden en jachthondenproeven goed geregeld is. Elementen van belang bij wedstrijden zijn bijvoorbeeld:

 

  • Hoe staat de wind?
  • Stuur ik mijn hond recht over water of juist schuin?
  • Welke dummy laat ik als eerste ophalen, de eerste of laatste die hij zag vallen?

 

Je moet hierbij dus denken aan opdrachten zoals; uit water apporteren, een sloot of breed water oversteken, door bossen zoeken of gedirigeerd worden naar een locatie waar de “prooi” gezocht moet worden. Allemaal zaken waar je je eigen invulling aan kunt geven en dat maakt deze wedstrijden erg boeiend en populair. Als je wilt beginnen met jachttraining kun je starten met hem te leren apporteren.

Dit is dan ook de challenge van vandaag! Zoek een leuk speeltje uit en laat hem deze terug brengen naar jou en netjes los laten op je commando 'Los'. Als hij dit braaf doet dan beloon je hem door het speeltje terug te geven of hem een lekker snoepje te geven. Je ruilt hem dus in feite.

 

Als hij zijn speeltje niet los laat verleid je hem door een snoepje voor zn neus te houden, als hij die wilt moet hij wel los laten. Zodra hij los laat zeg je 'Los' en geef je hem het snoepje. Dit ga je dan herhalen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0