Dag 11: Clickertraining

Op dag 11 van de challenge gaan we clickertrainen of starten met clickertraining! De clicker is een leuke en diervriendelijke om je hond, en andere dieren, heel snel dingen aan te kunnen leren, mits je hem goed timed!

Clickertraining is een trainingsmethode waarmee je op basis van positieve bekrachtiging de hond van alles kunt leren. Van oorsprong komt de clicker bij de dolfijnentraining vandaan. Vroeger trainden ze dieren door middel van druk en straf als ze het fout deden, dit kon prima bij honden want die had je immers aan de lijn. Een dolfijn was een ander verhaal, als die in de smiezen had dat hij straf kreeg bedankt hij vriendelijk en ging hij onder in het basin liggen en bleef daar gewoon. De werkwilligheid daalde enorm.

Karen Pryor dacht toen bij zichzelf; dat moet anders kunnen! Ze is op zoek gegaan naar een manier waarop de dolfijnen wel bij haar wilden komen en die was snel gevonden! Ze wilden komen voor vis. Eten is een grote motivator voor bijna alle dieren en daarom is het een heel handig middel om in te zetten in de training. Ze bedacht een methode waarbij ze heel duidelijk het goede gedrag van de dolfijn kon terugkoppelen naar de dolfijn door er een fluitsignaal aan te geven. De fluit was eigenlijk een soort foto van het goede gedrag die de dolfijn vertelde: Goedzo! Dat is juist, kom je vis maar halen!! Met dit zelfde principe werkt de clickertraining van de hond ook!


De clicker conditioneren

Voordat je begint zul je wel je hond moeten uitleggen wat het geluidje van die clicker precies betekend, want vooralsnog is dat gewoon een prikkel zonder waarde voor de hond. Je zult je hond dus moeten leren dat het geluidje van de clicker betekend dat er lekkers komt. Je maakt met hem dus de afspraak Click=koek! Dit is het heilige verbond van de training en deze regel mag NOOIT worden geschonden!

 

Je leert je hond deze regel door de click steeds te laten volgen door iets wat door de hond als beloning wordt gezien. Meestal is dit een lekker snoepje, maar sommige honden vinden hun bal een veel grotere beloning. Als je dit een paar keer gedaan hebt zul je zien dat je hond na de click je vragend aankijkt van: he! Waar blijft het nou?! Let bij het aanleren op dat je de click op verschillende gedragingen geeft, dus als hij loopt, snuffelt en het liefste niet als hij je aankijkt. Anders leer je hem meteen heel passief te wachten op de click.

Werken voor de click!

De essentie van clickertraining is dat je hond ZELF op zoek gaat naar het juiste gedrag. Je kunt het zien als een soort warm-koud spelletje! Doe je het goed, wordt je beloond doe je het niet goed gebeurt er niks.


 

Je zult je hond dus moeten leren dat hij zelf op zoek gaat naar het juiste gedrag. Hiervoor kun je heel goed als eerste je hond de 'In je doos' oefening aanleren. Je neemt een doos en legt die neer. In eerste instantie click je voor het kijken naar de doos. Als hij dit snapt ga je de click uitstellen tot hij 'beter' gaat kijken naar de doos en er heen wilt gaan lopen. Als je dit beloont hebt dan click je voor het er naar toe lopen. Daarna voor een poot in de doos ect. Je gaat steeds een stapje verder.

 

Hierbij gebruik je geen commando en je gaat niet meer, als hij al goed loopt naar de doos clicken voor enkel het kijken! Wij krijgen immers ook geen sticker meer voor het oplossen van 1+1=2. In het filmpje hierboven kun je heel goed deze stappen zien. Houdt de trainingssessie kort, maximaal 10 clicks per sessie afhankelijk per hond! Heb je een leergierige snelle hond kan 15 clicks ook maar heb je een hond die wat meer tijd nodig heeft stop dan als je ziet dat hij een hoogtepunt bereikt door hem extra koekjes te geven na de click en de sessie af te breken en later verder te gaan.

Als je hond het goed doet blijf je niet continu belonen. Langzaamaan bouw je de clicker en de beloning af. Als je hond dus braaf doet wat je zegt kun je er voor kiezen om de mooiste van de 4 herhalingen te belonen. Daarna kun je er voor kiezen de 6e te belonen ect. Zo hoef je uiteindelijk niet altijd met je clicker te blijven trainen.

De Challenge van vandaag is: Maak een start met de in je doos training. Kent je hond deze oefening al en de clicker ook? Kijk dan of je iets nieuws kan vinden, een hoepel ofzo, en probeer hem in zo min mogelijk clicks in de hoepel te krijgen.

 

Kent je hond de clicker nog helemaal niet? Conditioneer hem dan eerst met de clicker en pak de oefening in je doos op een later tijdstip op! Veel plezier!!


Reactie schrijven

Commentaren: 0