Dag 10: Zwemmen met je hond

Hond zwemmen

Eindelijk is de zomer echt van start! Het beloofd vandaag een prachtige warme dag te worden dus daarom is de Challenge van vandaag zwemmen!

Als het zo warm is zullen veel honden het fijn vinden om te zwemmen. Ze krijgen toch hun beweging zonder te oververhitten. Het is een manier om spieren op te bouwen zonder de gewrichten te belasten. Vooral voor jonge honden of honden met heupproblemen is het dus goed om regelmatig te zwemmen.

Voordat je het water in duikt is het wel verstandig om eerst even een aantal zaken te controleren. Voel zelf eerst even of het water niet veel te koud is, check of er een sterke stroming staat en of er niet teveel vaarverkeer is. Controleer ook altijd of je hond wel het water uit kan komen zelfstandig. 


Niet alle honden houden van zwemmen en ook niet alle honden kunnen zwemmen! Sommige honden hebben zo’n bouw dat ze nooit zullen blijven drijven. Let daarom dus extra goed op met honden met een korte snuit, zoals de Boxer, honden met een grove bouw en relatief korte poten, zoals de engelse bulldag en honden met een hele dikke vacht die water op kan nemen, zoals de Schapendoes. Een hondenzwemvest kan uitkomst bieden zodat je hond toch op een veilige manier van het water kan genieten.

Als je een hond hebt die niet van zwemmen houdt je kan je hem ook verleiden om wel lekker pootje te baden! Dit is ook al verkoelend. Je kan met hele warme dagen ook een zwembadje neer zetten voor je hond waar hij zo nu en dan verkoeling in kan zoeken. Houdt wel rekening dat een natte vacht niet de mogelijkheid heeft om open te staan en in de volle zon nog warmer kan zijn dan een droge vacht die kan ademen. Zorg dus met hele hete dagen dat er na de frisse duik een plekje in de schaduw is om te drogen.


De Challenge van vandaag is: Laat je hond vandaag met deze warme temperaturen zich eens lekker afkoelen met een frisse duik! Je kan tegelijkertijd een balspelletje in het water doen of samen met hem het water in duiken. Veel plezier!!

Zwemmen en puppy's

Voor je pup kan een frisse duik net zo lekker zijn! Sommige puppen duiken meteen het water in als ze dit zen. Echter als hij nog nooit kennis heeft gemaakt met water kan hij soms een helpend handje gebruiken. Laat hem zelf kennis maken met het water door zijn speeltje eens richting het water te gooien zodat zijn pootjes al nat worden of met hem mee te lopen richting de waterkant. Zo ga je daarna steeds een stapje verder. Dan zijn knietjes, dan zijn buikje nat en dan kijken of je iets dieper kan gooien.

 

Merk je dat je hond zijn buikje nat ver genoeg vind, accepteer dit en hou dit als grens aan. Een volgende keer gaat hij misschien wel verder maar voor puppen geldt altijd: Zoveel mogelijk positive ervaringen met zoveel mogelijk vreemde prikkels!


Reactie schrijven

Commentaren: 0