Dag 8: Doggydance

Tijd voor een dansje! Het is tenslotte bijna weekend! Dus laten we vandaag ons eens verdiepen in Doggy Dance! Een superleuke manier om plezier te hebben met je hond en hem ook nog eens allerlei leuke dingen aan te leren!

Doggy Dance kan je in 2 delen splitsen namelijk in Freestyle en Heel to Music en kent een grote verscheidenheid aan oefeningen! Eigenlijk kun je bij Doggy Dance je creativiteit de vrij loop laten gaan! Een aantal bekende oefeningen zijn slalommen tussen je benen door, lopen op z'n achterpoten of tegen het lichaam van de handler. Dat ben jij! Handler is de officiële term voor degene die de hond begeleid. Doggy Dance is een jurysport en als je meer verschillende oefeningen tijdens je act laat zien wordt er hoger beoordeeld op een wedstrijd.

 

De uitdaging bij Doggy Dance zit hem dus eerst in het aanleren van de oefeningen, vaak gebeurt dit met een clicker en daarna nog van de aangeleerde oefeningen een act te maken. In Nederland staat Brigitte van Gestel bekend om haar leuke acts en succesvolle samenwerking met haar honden.

In deze video zie je een aantal diverse oefeningen die tijdens de doggydance terug komen! Zoals je ziet heb je geen ruimte nodig en ken het gewoon in je huiskamer!


Je kunt zelf heel simpel beginnen met Doggy Dance door gewoon een leuk 'trucje' aan je hond te leren. We leren de honden meestal al een high five. Speciaal voor jullie staat het 'weven' tussen de benen door (wave) uitgelegd want dit wordt de challenge van vandaag! In het filmpje is deze te zien vanaf 2:00 min.

 

Uitleg met Target:

Voordat je je hond de Wave aanleert is het handig als je je hond de Target leert. Dit kan van alles zijn, een stok met een knop, een viltstift met dop, je eigen hand wat jij maar wilt en handig vind. Voor deze oefening is een targetstick handig omdat die wat verder onder je been door kan. 

 

Met de target leer je dat de hond zijn neus tegen de target aan houdt. Al hij dit kan kan je hem met de targetstick leren volgen, dus jij beweegt hem en hij houd zijn neus tegen het target.

 

Als je hond dit snapt kun je kijken of je hem met de target tussen je benen door kunt laten lopen. Als hij dit nog een beetje spannend vind ga je een stapje terug en laat je hem alleen door je benen doorkijken of til je een van je benen wat op zodat er meer ruimte is. Doet hij dit wel beloon je hem en ga je kijken of je een stapje verder kunt komen!

 

Als je hond een stuk of 5x iets goed doet kun je een stapje verder door hem van links naar rechts te halen met de target en er bijvoorbeeld een commano 'DOOR' aan te koppelen. Als hij dit een aantal keer met commando en target gedaan heeft ga je eens proberen om hem te laten lopen door je benen zonder commando.

 

Uitleg met lokken:

Je leert je hond eerst onder je benen door te lopen terwijl je in spreidstand staat. Je hebt in iedere hand veel kleine en lekkere voertjes en de hond zit links van je.

Je doet je voertje in je rechterhand en lokt dan de hond van links, voor je linkerbeen tussen je benen naar achteren en achter je rechterbeen langs naar rechts lokken, daarbij je rechterknie wat buigen, zodra hij rechts naast komt geef je je voertje! Let hierop: Als je hond dit erg spannend vind geef je je voertje al iets eerder en bouw je hier naar uit.

 

Daarna ga je met je linkerhand terwijl je hond van rechts staat voorlangs tussen je benen naar achteren en lok je hem weer naar links, daarbij je linkerknie wat buigen en zodra hij links naast je komt beloon je hem door je voertje te geven.

Je biedt de voertjes dus achterlangs tussen je benen aan en beweegt je linker- of rechterhand naar de goede kant. Geef hierbij bijvoorbeeld het commando 'DOOR'

Als dit allemaal goed gaat, kun je uiteindelijk je handen op je dijbenen laten rusten en zal de hond, op commando door je benen weven, dan kun je de beloning gaan geven als hij meerdere malen door je benen is gegaan. Pas als dat goed gaat, ga je lopend weven!

Zoals je al raadde wordt de Challenge van vandaag: Probeer je hond de wave aan te leren!

 

Is dit nog een brug te ver? Check dan het filmpje om te kijken welke oefening je wel zou kunnen oppakken!

Doggydance voor Puppies?

Ook met puppies kun je dit gewoon doen! Houdt echter alleen rekening met het lichaam dat volop in de groei is en en dat je dus voorzichtig moet zijn met je pup!


Reactie schrijven

Commentaren: 0