Dag 5: hondenetiquette

Hoe heurt het eigenlijk? In ons dagelijks leven hebben we allemaal ongeschreven regels die er voor zorgen dat we allemaal behoorlijk met elkaar om gaan. Een zogenaamde etiquette. Eenvoorbeeldhiervan is dat de ober in een restaurant eerst de vrouw serveert. Voor honden bestaat er nu ook zo'n etiquette. Voordat we verder gaan met de challenge is het belangrijk dat iedereen hiervan op de hoogte is. 

Er zijn meer dan 2 miljoen honden in Nederland en dat is veel!! Helaas blijkt dat het onderlinge contact van deze honden, hun eigenaren en in het contact met de rest van de samenleving niet altijd vlekkeloos gaat. Dit levert stress, ruzies , nare situaties en zelfs vechtpartijen op , zowel tussen honden onderling als ook tussen mensen onderling! Helaas..

 

En dit kan echt anders!! Kennis en begrip, dat zijn volgens de etiquette de kernwoorden waardoor bovenstaande situaties voorkomen kunnen worden en daarom is de Hondenetiquette ontstaan Om door begrip voor elkaar, door begrip voor de hond en door kennis hierover te delen, met elkaar een fijnere samenleving met honden te creëren.

 

Loslopende honden zijn vaak een grote bron van ergernis van recreanten, wildbeheerders en bewoners van woonwijken. Zorg dus dat  je op de hoogte bent van waar uw hond los mag en kan. Houd in losloopgebieden ook rekening met mensen die hun hond aangelijnd hebben en houd u aan de regels voor het passeren van mensen zonder hond.

 

Let op: altijd vast:

  • als uw hond niet goed naar u luistert,
  • als u mensen, aangelijnde honden of paarden passeert,
  • als u met uw hond in een woonwijk loopt,
  • bij twijfel.

Sommige honden spelen graag met andere honden. Maar het is een misverstand dat honden altijd met andere honden willen en kunnen spelen! Er zijn voldoende honden die liever met hun eigenaar spelen dan met een andere hond. Of die gewoon een grote persoonlijke zone hebben. Of die liever willen struinen in de bosjes, dan wild spelen met een soortgenoot. Of die op dat moment niet mogen spelen van hun eigenaar, omdat ze aan het werk zijn, in opleiding zijn of geblesseerd zijn. Heb hier begrip voor.

Ook is het een misverstand dat honden alles onderling wel kunnen oplossen. Het is zeer belangrijk om vrij spel van meerdere honden goed te bekijken en bij bepaalde signalen het spel te stoppen of de honden te (helpen) kalmeren. Honden kunnen echt getraumatiseerd of geblesseerd worden door verkeerd, te ruw en te veel/te lang spel met andere honden!

Houdt dus altijd de lichaamstaal van je eigen hond in de gaten.

 

 


- Vraag aan de andere eigenaar of de hond met uw hond mag spelen.

- Geen speelgoed (balletjes) tussen meerdere honden.

- Grijp in als spel te ruw wordt of de hond bang is of achterna wordt gezeten.

- Geen groepen honden naar andere (groepen) honden laten rennen

- Geef honden met een gele strik aan de riem hun ruimte!

Simpelweg bestaat de Etiquette uit 10 regels/gedragsnormen:

 

1. Houd je hond zichtbaar onder controle bij het passeren van ruiters, fietsers, wandelaars en joggers

2. Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert.

3. Lijn je hond aan als je ziet dat de ander zijn hond ook aanlijnt

4. Laat je loslopende hond nooit naar een aangelijnde hond toelopen

5. Laat aangelijnde honden geen contact met elkaar maken

6. Grijp in als tijdens spel het er te ruw aan toe gaat

7. Heb er begrip voor dat niet alle honden willen spelen met elkaar

8. Laat werkende honden hun taak uitvoeren en laat hen met rust tijdens hun werk

9. Heb begrip voor niet-hondenmensen en hun ruimte  

10. Toon dankbaarheid als men rekening met jou en je hond houdt

 

De hele hondenetiquette is te lezen op deze website en is ontwikkeld door Renate Steinfort (Life Coach Company) en Jennifer de Jongh (Hulphonden voor Autisme)


De challenge van vandaag is heel simpel: ga eens na of jij rekening houdt met de hondenetiquette? Of hoe zou je het beter kunnen doen?

Dan gaan we morgen weer iets actiefs doen met deze etiquette in ons achterhoofd!!