Dag 4: TTouch voor je hond

Maandagen zijn altijd al zwaar genoeg. Daarom gaan we op dag 4 lekker ontspannend met onze honden! Wist je dat er een speciale vorm van 'masseren' is die speciaal ontwikkeld is om de band tussen mens en dier te versterken! 

TTouch is een zachte aanrakingsmethode om lichamelijke spanning te verminderen, blokkades op te heffen en pijn te verlichten. TTouch wordt voor meerdere diersoorten gebruikt en is een hele fijne methode om samen te ontspannen.

 

Er wordt uitgegaan van een cirkelvormige beweging met de vingers en de handen op het gehele lichaam van het dier. Op het oog lijken de TTouches wel wat op massage, maar dat is het niet! De TTouches verbeteren het gevoel van het eigen lichaam en maken het dier zekerder in zijn bewegingen én zijn gedrag. Het leervermogen wordt hiermee vergroot. Daardoor kunnen blijvende positieve resultaten worden bereikt bij zowel fysieke klachten als gedragsproblemen. (Team TTouch)

Een echte TTouch behandeling wordt eigenlijk altijd gedaan door een speciaal opgeleide TTouch Practitioner maar je kunt natuurlijk zelf al wel wat kleine oefeningen doen met als doel de hond even lekker te laten genieten.

 

Je werkt altijd met je hand/vingers die in verschillende posities op de huid/vacht geplaatst wordt en deze heel licht beweegt. Iedere TTouch bestaat uit 1¼ cirkel. Als de cirkel af is, verschuif je je hand en ga je verder met de volgende TTouch.  Let hierbij op dat een lichte aanraking effectiever is dan een sterke druk.


In dit filmpje zie je heel mooi hoe de wat nerveuze herder langzaam aan wat ontspant naar aanleiding van de kleine aanrakingen die ze bij de hond doet. Belangrijk hierbij is om ALTIJD de lichaamstaal van de hond in acht te houden!!!

 

Als hij veel gaat tongelen, hijgen, gapen, wegkijkt ect. kan het zijn dat je hem juist helemaal geen plezier doet. Een hond heeft namelijk net als wij een persoonlijke ruimte en moet soms even de tijd hebben om te wennen aan het idee dat wij in zijn persoonlijke zone zitten.

 

Heb je nou zo'n hond die een grote persoonlijke ruimte heeft probeer dan klein te beginnen met voorzichtig wat cirkeltjes te kriebelen op een plekje waarvan je zeker weet dat hij het wel fijn vind. Probeer je eigen lichaamshouding op die van hem aan te passen door naast hem te zitten en absoluut niet voor hem te gaan zitten of over hem heen buigen. Dit kan hij als heel confronterend ervaren. Als je merkt dat je te dicht in zijn persoonlijke cirkel zit neem dan iets afstand.

Waar kun je TTouch voor gebruiken?

 • Trekken aan de lijn,
 • Angstig gedrag bij andere dieren, mensen en buiten situaties.
 • Tegen mensen opspringen,
 • Verlatingsangst,
 • Veelvuldig likken/blaffen,
 • Voorwerpen kapot bijten,
 • Neurotisch gedrag,
 • Verlegen gedrag,
 • Hyperactiviteit of zelfs agressie,
 • Vuurwerk of onweerangst.

Maar TTouch heeft ook zeker zijn effectiviteit bewezen bij de volgende klachten:

 • Problemen met auto rijden,
 • Verzorgen van de vacht. Het gebit, de voeten, en de nagels,
 • Bij angst om naar de dierenarts of trimmer gaan,
 • Sneller herstellen na een operatie of ziekte,
 • Problemen als gevolg van ouderdom,
 • Problemen in de roedel,
 • Lichamelijke klachten met spieren, pezen/ gewrichten.
 • Het is een gemakkelijke methode, en het is altijd en overal toe te passen.

 

De challenge van vandaag is: Kijk eens of je een TTouch kan toepassen op je hond door kleine cirkeltjes te masseren achter bijvoorbeeld de oren van je hond, op zijn borstkas of op zijn voorhoofd. Probeer te ontdekken welk plekje hij lekker vind en waar hij van ontspant.

 

Veel plezier met ontspannen vandaag!u

Reactie schrijven

Commentaren: 0