Dag 3: Fietsen met je hond

fietsen met je hond

Het is weer tijd om er op uit te trekken met je hond. Fietsen met je hond kan op heel veel manieren worden opgevat. Je kan even samen naar de supermarkt fietsen als je weinig tijd hebt en tussendoor toch ook de hond even wil laten bewegen maar je kan ook samen op avontuur in de natuur of sporten met de fiets!

Veel mensen denken bij fietsen met je hond dat de hond naast je loopt aan de riem die jij vast hebt. Vervolgens fiets jij en rent hij. Lekker even al zijn energie er uit gooien en jij een ontspannen rondje fietsen maar wist je dat je dit ook als sport kan doen? Dit heet Bikejoring! 

 

Bikejoren is een fantastische en dynamische sport voor baas en hond. Samen vormen je een team en leggen een parcours af dat varieert qua afstand tussen de 4 en 8 kilometer. De hond draagt een speciaal tuig en aan het tuig zit een elastische en dus verende lijn van maximaal 2,5 meter lang. 

Dikejoren fietsen honden

Deze lijn zit vast aan de stuurpen of het frame van de fiets en wordt via een lijnuithouder van flexibel materiaal naar voren geleid zodat de lijn het voorwiel niet kan raken. Erg handig en veilig als je weet dat er soms met snelheden van 30 km per uur wordt gereden. Het is ook erg belangrijk dat je jouw hond van te voren bepaalde commando’s leert zodat jij je hond vanaf de ATB kunt coachen en sturen. Denk hierbij aan de commando’s links, rechts, vooruit, let op, rustig en leer je hond een commando aan zodat hij of zij weet dat er nog harder getrokken kan en mag worden, bijvoorbeeld Gogo. Wil je meer weten over Bikejoring kijk dan snel op hun website! (canicrossnederland.nl)

fietsmanden

Wil je liever ontspannen een rondje fietsen dan kan dat natuurlijk ook! Er zijn verschillende mogelijkheden om met je hond en je fiets er op uit te trekken. Via de ANWB kun je met de knooppuntenplanner een prachtige fietsroute uitstippelen. 

 

Probeer tijdens je route rekening houden met het uithoudingsvermogen van je hond en probeer hem tussendoor de rust te geven die hij nodig heeft. Dit kun je doen door hem enkele stukken van de fietstocht in een fietsmandje, zoals op de foto, te doen, zo kun je toch blijven fietsen. 


Je kan ook speciale trolley's kopen voor de wat grotere honden en deze achter aan de fiets koppelen. 

 

De uitdaging voor vandaag is: Ga er lekker met je hond en je fiets er op uit! Is dit te langzaam of gewoontjes voor je? Kijk dan eens of er in jouw regio een vereniging is die Bikejoring organiseert!

Fietsen met je pup

Fietsen waarbij de pup naast je fiets loopt wordt ten zeerste afgeraden! In het eerste levensjaar is een pup nog volledig in de groei en is zijn skelet nog helemaal aan uit uitgroeien. Als je je pup overbelast kunnen er allerlei nare kwalen zoals OCD ontstaan. 

 

Wat je wel kan doen is je pup in een speciale hondenfietsmand doen met fietsen. Zo kan de pup op een veilige manier kennis maken met de drukte van het verkeer, de natuur en allerlei andere prikkels. Veel puppy's vinden dit ook prettig omdat ze vanaf een wat hogere plek de wereld kunnen ontdekken. 

Puppie fiets

Reactie schrijven

Commentaren: 0