Wandelen aan een slappe lijn!

We kennen het wel! Je pakt je riem, je hond staat vol vreugde omhoog te springen, met veel gehannes krijg je de riem aan zijn halsband geklikt omdat hij geen seconde stil staat en nog voor je de deur open hebt, heb je je arm al uit de kom omdat hij je letterlijk naar buiten sleurt! 

Je hond is zo enthousiast dat hij mee mag dat hij je vervolgens over straat heen sleurt van links naar rechts en ieder paaltje en boompje moet tot in detail onderzocht worden om vervolgens met een sprint weer langs je heen te rennen en je naar de volgende boom te trekken.

Hoe fijn zou het zijn als je hond gewoon netjes naast je loopt door de bebouwde kom? Dit kan ook jij voor elkaar krijgen! Hiervoor heb je een clicker, een riem van minimaal 1.70m, en lekkers in je zakken of buideltasje.

 

Belangrijk is dat je hond het systeem van de clicker kent. Later volgt er nog een blog over hoe je de clicker aan je hond kunt aanleren. Je begint het braaf meelopen aan de slappe lijn in een rustige prikkelarme bekende omgeving. Zo maak je het jezelf en je hond niet te moeilijk.


De trainingstips en -stappen met de clicker zijn als volgt:

 1. Je begint tegenover je hond en nodigt hem met een uitnodigende pas naar achteren en een opgewekte stem uit om je te volgen. Zodra de hond in beweging komt en je volgt met een slappe lijn click je en beloon je hem.
 2. Beloon je hond naast je. Dit is handiger want dan leert hij dat dat zijn positie is.
 3. Zoeft je hond je ineens voorbij doe dan alsof je neus bloed, praat niet tegen hem en neem een paar stappen naar achteren tot je hond zich omdraait en weer mee loopt. Je draait je dan om zodat jullie weer dezelfde kant op lopen en beloont je hond door vrolijk tegen hem te praten. Een lange adem hierbij is van groot belang! Telkens als je hond gaat trekken, opzij vliegt of blijft staan stop je met praten en blijf je de andere kant oplopen dan dat je hond wilt.*
 4. Zodra je stap 1 een paar keer gedaan hebt ga je een stapje verder. Je loopt met je hond naast je weg, praat opgewekt tegen hem en clickt als de hond naast je loopt met een slappe lijn.
 5. Als stap 2 heel goed gaat dan ga je langer wachten met de click en beloning. Je neemt dan bijvoorbeeld eerst 3 en dan 5 stappen met een slappe lijn.
 6. Uiteindelijk ga je steeds minder clicken en gaat je hond steeds makkelijker naast je lopen met een slappe lijn.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan! Een paar veel voorkomende problemen met tips hoe je hier mee om kunt gaan zijn:

 • Mijn hond loopt netjes naast me maar ineens gaat hij snuffelen en komt daarna weer bij mij terug aan een slap lijntje. Dit doet hij iedere keer!
  Let op met het trainen dat je niet in een patroon beland! Als je een paar keer geclickt en beloond hebt voor het terugkomen na het snuffelen heb je van die slimme exemplaren die het snuffelen EN terugkomen combineren aan die beloning en beloon je dus eigenlijk het verkeerde gedrag namelijk trekken aan de lijn om te snuffelen EN het niet meer trekken aan de lijn. Je hebt dan een 'gedragsketen' aangeleerd.
 • Mijn hond blijft mij aankijken tijdens het wandelen aan de lijn?
  Dit is helemaal niet nodig! Wat je wilt is een hond die naast je loopt en open staat voor de wereld om zich heen. Het is in sommige situaties prettig om een hond te hebben die je aankijkt, bijvoorbeeld als hij heel druk wordt van andere honden en als hij je aankijkt ziet hij deze niet. Anders dan dat kan het vooral ook nekblessures geven. Denk dus bij het clicken en belonen dat je ook clikt voor het moment dat je hond netjes naast je loopt maar wel voor zich uit kijkt.
 • Nadat ik geclickt hebt komt de hond voor me staan springen of wachten op zijn beloning en blokkeert hij mij de weg? (Zoals op de foto in deze blog)
  Als je geclickt hebt mag de hond stoppen met zijn oefening en zijn beloning halen. Echter is het voor het wandelen aan de lijn wel handig dat je niet je nek breekt over hem. Als je structureel je beloning naast je of zelfs iets achter je geeft dan zal de hond vanzelf daar gaan wachten op zijn beloning na de click. In het begin houdt dit in dat je je hond daar misschien een beetje heen moet lokken en je de beloning pas loslaat als hij netjes naast je staat.

Let in dit filmpje op de momenten waarop geclickt wordt. Zodra de lijn slap is! Probeer dit dus ook thuis met jou hond te oefenen en als je vragen hebt stel ze gerust via de mail of in de comments! Onthoudt dat dit EEN van de methodes is om je hond te leren lopen aan de slappe lijn maar dat er meerdere manieren zijn om het te leren.

 

* Als je hond iets heel erg eng vind dan respecteer je dit en ga je juist wel mee de andere kant op!

Reactie schrijven

Commentaren: 0