Dag 2: Trekspelletjes

Dag 2 van de Challenge staat geheel in teken van spelen met je hond! En niet zomaar spelen maar trekspelletjes! Sommige honden worden hier heel vrolijk en blij van en anderen misschien iets te uitbundig dus een aantal tips voor een gezellig trekspelletje met je hond.

Je hoort vaak dat mensen zeggen dat ze geen trekspelletjes met hun hond willen doen omdat de hond er heel agressief van wordt. En dat je het vooral niet moet doen omdat je hond met jou aan het 'vechten' is voor zijn plaats in de rangorde. Dit zijn slechts fabels! Het is wel een feit dat sommige honden er behoorlijk fel van kunnen worden. Daarom geld voor alle spelletjes met je hond de volgende regels:  

 • Zorg dat je een extreem zachte mond hebt en blijf van onze kleren, lichaam en ledematen af.
 • Jaag geen mens achterna, niet als ze lopen, rennen, joggen, skateboarden of fietsen.
 • Hou je poten thuis.

Deze spelregels gelden voor alle situaties. Voor trekspelletjes kun je nog een paar extra spelregels erbij inzetten die meer voor de mens gelden dan voor de hond:

 

 • Leer als eerste je hond het commando 'Los' of 'Geef'. 
  Dit oefen je met speeltjes die de hond iets minder fantastisch vind en je ruilt het speeltje voor iets anders dat de hond aantrekkelijk vindt zoals een snoepje. Dus: eerst commando 'los'. Als de hond los laat geef je hem iets lekkers uit je zak. Dan krijgt de hond zijn speeltje weer terug. 
 • Leer je hond een 'Wij gaan spelen' signiaal
  Door je hond dit signaal aan te leren is het voor hem duidelijk wanneer hij mag spelen en wanneer hij zichzelf moet vermaken. Dit kun je op allerlei manieren aanleren. Er zijn mensen die een belletje rinkelen maar je kan ook zeggen 'Samen spelen'. Als je dit altijd doet voordat je een speeltje pakt leert de hond razendsnel dat 'Samen spelen' betekend dat je met hem gaat spelen.
 • Trekspelletjes kun je heel goed als beloning gebruiken bij je gehoorzaamheidstraining
  De hond vindt het spel vaak heel erg leuk en wil er graag iets voor doen. Het trekspelletje vormt een prachtige beloning voor gewenst gedrag! Door de steeds terugkerende associatie van de twee onderdelen en zijn lol in het trekspelletje zal de hond uiteindelijk ook dol worden op gehoorzaamheidstrainingen.
 • Wees consequent! Een foutje = stoppen
  Als je hond toch (per ongeluk) je in je vingers bijt of je voelt zijn tanden dan stop je het spel. Zeg dan duidelijk 'Auw', ook als het geen pijn deed. Honden kunnen de kracht van hun gebit heel precies doseren, maar het moet ze wel geleerd worden. Dit werkt alleen als je dit altijd doet. Als het een paar keer toelaat dat je zijn tandjes voelt dan zal de hond dit als norm houden. 
 • Als laatste en zeker niet als onbelangrijkste: Laat je hond ook eens winnen!
  Veel mensen zeggen dat een hond niet mag winnen tijdens het spel want dan zou hij dominant worden. Dit is niet waar! Als een hond altijd verliest met een spelletje zal hij zijn interesse in het spel verliezen. Als jij altijd verliest met een kaartspelletje heb je er toch ook geen zin meer in? Soms is het dus best oké om je hond lekker te laten winnen. Vooral de wat onzekere honden worden vaak wat zekerder hiervan. 

 

Met al deze spelregels op een rij is de uitdaging van vandaag: Probeer je hond eens te verleiden tot een leuk trekspelletje! 

 

 

Wil je het spel stoppen omdat je hond te druk wordt geef je het commando 'Los' en beloon je je hond als hij los laat. Als je hond helemaal niet meer los laat kan je zelf ook het speeltje los laten en weg lopen (dan wordt er niet meer getrokken dus is het niet meer interessant).

 

Blijft je hond dan heel vrolijk doorspelen met het speeltje kun je er ook voor kiezen het speeltje niet los te laten maar strak tegen je been aan te houden dus beweegt het spel niet meer en is het niet meer actief dus is het saai. Hierbij is geduld vaak een schone zaak. Als je hond dan los laat zeg je 'Los' en beloon je hem met een snoepje!

 

Trekspelletjes met puppy's

Ook voor puppy's is een trekspelletje erg leuk! Zeker als puppy's aan het wisselen zijn zetten ze graag overal hun tandjes in. Een trekspelletje biedt ze dan een mogelijkheid om lekker ergens op te kauwen onder een gecontroleerde omgeving. Na het trekspelletje is je pup vast moe en gaat hij slapen. Voordeel: Als je pup slaapt kauwt hij niet op zaken waar hij niet op mag kauwen! Een handige opvoedtool dus!

 

Let op!

Zorg bij trekspelletjes dat de hond niet te hard met zijn kop heen en weer gaat schudden! Til ook je hond niet op aan het trekmateriaal! Dit beide is heel erg slecht voor de nek en de ruggenwervel.


Reactie schrijven

Commentaren: 0